lotus

In de oorsprongslanden vindt men dat de lotus een heilzame werking op het gehele lichaam heeft en eet men lotusbloemen, wortels en jonge bladeren gegeten. Men eet zelfs de zaden nadat ze van de bittere vliezen zijn ontdaan. In de grote bladeren verpakt men voedsel en jonge bladeren gebruikt men voor de behandeling van koorts, overmatig zweten en diarree. De wortelknopen werken positief op hart, nieren en milt en hebben een bloedstelpende werking, terwijl men de zaden gebruikt bij irritaties, slapeloosheid, onregelmatige hartslag.
Pas de laatste jaren is het gelukt een olie van de lotusbloem te extraheren. Hiervoor oogst men hoofdzakelijk witte, rose of blauwe bloemen.
De bloemen moeten zo snel mogelijk na de pluk naar de destilleerderij gebracht worden. Daar verkrijgt men door hexaanextractie een absolue of lotus etherische olie.

De lotus etherische olie gebruikt men in producten voor persoonlijke verzorging zoals massageoliën, badzepen en bodylotions, alsmede in aromatherapie. Het heeft een bloemige en aardse geur. De geur inspireert het lichaam om dieper te ademen. Oude Romeinen gebruiken lotus-essentiële olie om de ademhalingsproblemen zoals astma te behandelen. De ontspanningseffecten van etherische olie van lotusbloem verhogen het gevoel van rust.

Gegevens:
Plant: Nelumbo Nucifera, Nelumbo Caerulea
Geur: warme, kruidige, aards, zinnelijke, exotisch, bloemig met licht kruidachtige parfumnoten
Kleur: licht, lichtgeel
Consistentie: dun
Extractiemethode: hexanextractie van bloemen

Therapeutische eigenschappen: adstringerend, afrodisiacum, anti-ageing, anti-stress, bloeddrukverlagend, concentratiebevorderend, deodorant, eetlust opwekkend, huid regenererend, hydraterend, kalmeert zenuwstelsel, ontstekingsremmend, sedatief

Werkgebied: huiduitslag, huidirritaties, rimpels, depressies, prikkelbaarheid, stress, frigiditeit, geestelijke oververmoeidheid, angst, roodheid

Effect op lichaam:

 • ondersteunt de werking van de lever en de galblaas
 • stimuleert vorming van nieuw huidweefsel, bevordert de huidtextuur
 • bestrijdt puistjes en vlekken
 • verlaagt de bloeddruk
 • verbetert de concentratie

Effect op psyche:

 • helpt bij extreme stress lichamelijke en geestelijke harmonie te vinden
 • verbetert de gemoedstoestand
 • helpt bij mentale uitputting en geestelijke oververmoeidheid, opent de geest en verschaft ons toegang tot ons zelf.
 • sterkt onze innerlijke kracht, maakt ons zelfbewuster en creatiever (toepassen in bad of verdamper)
 • mensen staan ​​meer open voor vriendelijkheid, spirituele aspiraties en vergeving

Overige werking:

 • grotere hoeveelheden hebben een verdovende werking
 • zeer geschikt voor meditatie

Enkele toepassingen

 • als badolie / massageolie die de huid stimuleert en ook zorgt voor plezier en ontspanning. Daarbij is de juiste dosering belangrijk: 2-3 druppels in 50 ml. basisolie is de juiste verhouding voor evenwicht en harmonie, een grotere hoeveelheid heeft echter een verdovende werking
 • verdampen: 2 druppels lotus en 1 druppel elemi helpen mediteren
 • ontspannend avondbad bij stress: meng 2 druppels lotus of lotus attar, 2 druppels pomerans, 2 druppels amyris en 2 druppels gurjunbalsem met een theelepel honing of een beetje melk en voeg dit mengsel aan het badwater toe.
 • ontspannende zinnelijke massage-olie: voeg 2 druppels lotus of lotus attar, 2 druppels bloedsinaasappel, 1 druppel amyris, 1 druppel wierook en 1 druppel curcumawortel toe aan 50 ml. abrikozenpit- of perzikpitolie

Opmerkingen: deze olie moet worden verdund voordat ze op de huid wordt aangebracht.

Mengt goed met: amyris, citrusoliën, gurjunbalsem, rozenhout, linaloë, ho-blad, elemi, wierook, mirre maar is eigenlijk een olie voor pure toepassing (gemengd met een basisolie)

Disclaimer
Bij het verstrekken van de informatie beroepen wij ons op het ons toekomende recht van vrijheid op meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De informatie over de werking van de etherische oliën is afkomstig uit de dikwijls duizend jaar oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
We doen echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. Alle informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud van deze website mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose, enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts. Het gebruikt van etherische oliën is op eigen risico.