Etherische olie is een heerlijke gift van de natuur aan ons!
Wij kunnen deze waardevolle gift aanwenden om de eigen geneeskracht van het lichaam te ondersteunen en te stimuleren.

Etherische oliën zijn waterafstotende vloeistoffen die vluchtige bestanddelen bevat van aromatische planten. Deze zijn ook bekend onder de naam  “essentiële oliën” omdat ze essentiële bestanddelen van een plant bevat.
Ze kunnen niet in water opgelost worden maar wel in een emulgator, zoals daar zijn: alcohol, ether, honing, melk en plantaardige oliën. Hun chemische samenstelling is zeer complex en bestaat uit meer dan 200 bestanddelen. Ze zijn totaal verschillend van plantaardige oliën, die we ook wel basisoliën noemen.

Etherische oliën kunnen gedestilleerd worden uit verschillende delen van de plant, zoals: bloem (jasmijn, tuberoos), vrucht (anijs, kardemom, muskaat), vruchtenschil (citrus), zaad (dille, peterselie), blad en stengel (geranium, patchouli, laurier), naald en twijg (cipres), bast (kaneel), hout (sandelhout, ceder), hars (mirre, wierook) en wortel (vetiver, gember). Welke delen hiervoor gebruikt worden, hangt af van de plantensoort.
De planten komen overal ter wereld voor maar in bepaalde landen groeien ze beter dan in andere. Ze worden sterk beïnvloed door de leefomgeving, mede daardoor kan het zijn dat de geur en de kwaliteit verschilt naargelang de plaats waar men ze oogst.

Etherische olie verkrijgt men voornamelijk via het proces van stoomdestillatie, andere manieren van extraheren kunnen zijn: oplosmiddelextractie, absolute oliewinning, sfumatura (een manier om via sponzen een citrus-olie te extraheren), fractionatie (meerdere componenten uit een mengsel van elkaar scheiden), persen, CO² extractie, …
Welke methode men gebruikt is afhankelijk van de plantensoort.
Indien men de methode van oplosmiddel extractie gebruikt, hoor je wel eens de term “absolue” in de plaats van etherische olie.

Deze olie wordt onder meer gebruikt in parfums, aromatherapie (bij therapeuten, in woonzorgcentra, in sauna’s, …), fytotherapie (behandeling met planten), cosmetica, zepen en andere producten, voor het toevoegen van geuren aan wierook en huishoudelijke schoonmaakmiddelen alsook voor op smaak brengen van voedingsmiddelen.

Alle etherische oliën bezitten eigenschappen en therapeutische indicaties die afhankelijk zijn van de aanwezige chemische bestanddelen in deze etherische oliën. Ze beïnvloeden geest, emotie en het fysieke lichaam. In de aromatherapie doen ze dit door hun geur aan ons te geven. Dit geursignaal wordt naar onze hersenen doorgegeven en kunnen stoffen als serotonine, endorfine, adrenaline, etc… vrijmaken. Deze stoffen kunnen ons opwinden, kalmeren of een woedeaanval veroorzaken. Kortom: geuren spelen een belangrijke (onbewuste) rol in het opwekken van primaire emoties.

Het gebruik van essentiële oliën helpt het immuunsysteem versterken door angst en stress te verlichten en iemands emotionele reactie te verbeteren.
Etherische oliën respecteren het leven.
De anti-infectieuze werking van sommige etherische oliën heeft geen invloed op de reeds aanwezige goede bacteriën in onze darmen – in tegenstelling tot vele antibiotica, die ook de goede bacteriën in onze darmen doden. Het is al veelvuldig aangetoond dat etherische oliën de intestinale flora niet aantasten, dus zijn ze een goed alternatief voor virale ziekten, auto-immuunziekten en ziekten die resistent zijn tegen antibiotica.
De therapeutische eigenschappen van etherische oliën kunnen de volgende effecten geven:

 • antiseptisch en bacterie-dodend: bijna alle etherische oliën hebben deze eigenschap, wat wil zeggen dat ze bacteriën vernietigen en hun ontwikkeling voorkomen
 • ontstekingsremmend: vermindert en bestrijdt ontsteking, zwelling en irritatie
 • drainerend: ze voeren afvalstoffen uit het lichaam af via huid, longen en nieren
 • fungicide: voorkomt en bestrijdt schimmelinfecties
 • herstelt huidweefsel (granulatievormend): ze bevorderen de celvernieuwing
 • zuiverend: ondersteunt de bestrijding van onzuiverheden in bloed en organen, werkt ontgiftend
 • insektenwerend
 • doorbloedingsbevorderend: werkt als een samentrekkende stof, werkt als tonisch middel op het weefsel
 • lymfestimulerend: helpt het lymfatische systeem ontgiften en toxines verwijderen
 • slijmoplossend (mucolytisch) en slijmuitscheidend: ze lossen taai slijm op maar ook afvalstoffen die als slakken in het lichaam zijn achtergebleven
 • krampstillend (anti-spasmodisch) en rustgevend: voorkomt en ontspant verkrampingen
 • carminatief: verlicht indigestie (storing in de spijsvertering) en het gas in de darmen
 • galstroombevorderend (cholagogum) en leverondersteunend (hepatisch)
 • stimuleert de aanmaak van maagsappen
 • tonicum en regulator voor de baarmoeder
 • bestrijdt koorts (febrifugum) en stimuleert zweten (sudoriferum)
 • sederend: werkt kalmerend op zenuwen en lichaam
 • gunstig effect op het zenuwstelsel (nervinum)
 • hormoonregulerend: ze balanceren de hormoonhuishouding

Bij gebruikelijke dosering veroorzaken etherische oliën weinig tot geen bijwerkingen.

Disclaimer
Bij het verstrekken van de informatie beroepen wij ons op het ons toekomende recht van vrijheid op meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De informatie over de werking van de etherische oliën is afkomstig uit de dikwijls duizend jaar oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
We doen echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. Alle informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud van deze website mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose, enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts. Het gebruikt van etherische oliën is op eigen risico.