lavandin

Lavandin is de lavendelsoort die in Frankrijk op grote schaal gekweekt wordt. Dit omdat de olie opbrengst hiervan veel groter is dan die van de echte lavendel. Mede daardoor wordt de echte lavendel verdrongen door lavandin. Dit is een hybride die qua geur dicht in de buurt komt van lavendel. Zijn etherische olie daarentegen is minder rijk aan actieve bestanddelen dan die van de echte lavendel.
Lavandin, lavandula hybra, is een kruising tussen de echte lavendel en de spijklavendel en daarom ruikt zijn olie heerlijk.
De werking van lavandin etherische olie is over het algemeen iets zwakker dan die van de echte lavendel. Maar de lavandin etherische olie is daarentegen wel krachtiger bij problemen met de ademhaling en bloedsomloop.
Omdat lavandin etherische olie bovendien goedkoper is, wordt ze veel gebruikt als geurstof in schoonmaakproducten.
Er bestaan vele variëteiten van lavandin, o.a. lavandula super, lavandula grosso en lavandula abrialis.

Gegevens:
Plant: Lavandula Grosso
Geur: zoet, kruidig, houtachtig, minder bloemig maar scherper en enigszins kamferachtig
Kleur: kleurloos tot lichtgeel
Consistentie: dun
Extractiemethode: stoomdestillatie van de bloementoppen

Therapeutische eigenschappen: anti-depressivum, anti-eczeem, anti-septisch, anti-stress, celrevitalisrend, desinfecterend, expectorant, gebruiken tegen kou in het lichaam en hoesten, helend, insectenverdrijvend, pijnstillend, spijsverteringsbevorderend, koortswerend, relaxerend, revitaliserend voor de huid, wondhelend

Werkingsgebied: brandwonden, beten, licht verhoogde bloeddruk, depressie, diarree, duizeligheid, eczeem, flauwvallen, griep, hoesten met slijm, koortsuitslag, maag- en dramkrampen, migraine, nervositeit, oorpijn, prikkelbaarheid, reumatische klachten, slecht slapen, verharde spieren, steken, stress, slechte menstruatie en spijsverteringsproblemen

Effect op lichaam:

 • vermindert pijn en koorts
 • verlicht vermoeidheid en stress, werkt ontspannend en rustgevend
 • ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • geeft verlichting bij verkoudheid, verlicht en helpt bij infecties in de keel, bronchiën en het slijmvlies van de luchtwegen
 • bevordert de circulatie van het bloed
 • goede ondersteuning voor vermoeide en pijnlijke spieren

Effect op psyche:

 • verfrissend
 • kalmerend

Enkele toepassingen:

 • enkele druppels mengen in massageolie bij vermoeide spieren
 • 3 tot 6 druppels op een tissue in de kleerkast, verdrijft motten
 • ontspannend avondbad: meng 4 druppels Lavandin, 5 druppels Bergamot en 2 druppels Geranium in een beetje melk en voeg dit toe aan het badwater.
 • verdampen: meng 3 druppels Lavandin, 3 druppels Ceder, 3 druppels Sandelhout, 3 druppels Pompelmoes en 1 druppel Ylang Ylang in de aromalamp
 • kompres bij koorts, hoofdpijn en teveel zonnestraling: meng 12 druppels Lavandin in een beetje melk en voeg toe aan 1 liter gekookt, afgekoeld water. Vervolgens doop je hierin een klein doekje, waarna je het licht uitwringt. Daarna leg je het op de pijnlijke plek, minstens 30 minuten (zorg dat het doekje vochtig blijft).

Opmerkingen:

 • bij overdadig gebruik kan Lavandin etherische olie het zenuwstelsel overprikkelen
 • Lavandin etherische olie is irriterend voor de ogen
 • Lavendin etherische olie bevat stoffen waar sommige mensen allergisch op reageren

Mengt goed met: bergamot, ceder, citronella, cypres, geranium, jasmijn, jeneverbes, kamille, kaneel, neroli, oregano, roos, rozemarijn, salie, sandelhout, sinaasappel, thijm

Disclaimer
Bij het verstrekken van de informatie beroepen wij ons op het ons toekomende recht van vrijheid op meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De informatie over de werking van de etherische oliën is afkomstig uit de dikwijls duizend jaar oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
We doen echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. Alle informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud van deze website mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose, enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts. Het gebruikt van etherische oliën is op eigen risico.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *