jacaranda

Jacaranda etherische olie wordt onder andere gebruikt in de geneeskunde en de industrie. Sommige gebruiken jacaranda etherische olie die gemaakt is van bladeren, anderen gebruiken de schors, zaden oftewel het fruit . Weer anderen gebruiken in plaats daarvan een water-extract van elk van deze delen.

Hoewel de jacaranda-soorten niet afkomstig zijn uit de Indiase bodem, zijn ze in tuinen geïntroduceerd vanwege hun sier- en esthetische waarde. Nu maakt jacaranda deel uit van het Indiase medicinale systeem, met homeopathie die het omarmt in zijn talloze voorbereidingen.
Brazilianen verkondigen de doeltreffendheid ervan (extern en intern gebruik) bij de behandeling van bacteriële infecties, zoals ook gonorroea en syfilis. Aangezien ongeveer een derde van de wereldbevolking allergisch is voor penicilline – het primaire medicijn dat men gebruikt bij de bestrijding van geslachtsziekten en andere infecties – is het gunstig om de optie aangeboden door de Jacaranda Mimosifolia te hebben.
Verder wordt jacaranda etherische olie heel veel gebruikt in de parfumindustrie zoals bijvoorbeeld in Drakkar Noir.

Gegevens:
Plant: Jacaranda Mimosifolia
Geur: kruidig, zwoel, zoet, exotisch
Kleur: geel
Consistentie: dun
Extractiemethode: stoomdestillatie van bladeren en schors

Therapeutische eigenschappen: anti-oxidant, anti-bacterieel, anti-septisch, anti-carcinogeen, natuurlijke huidverzorging, deodorant, ontstekingsremmend, hydraterend

Werkingsgebied: bacteriële infecties, gonorroe, syfilis, hepatitis, spataders, wonden, huidinfecties, acne, schimmelinfecties, epilepsie, rimpels

Effect op lichaam:

 • geneest zweren veroorzaakt door geslachtziekten
 • geneest wonden, acne en huidinfecties
 • vermindert epileptische aanvallen
 • helpt bij vraatzuchtige eetlust
 • vermindert spataders
 • heilzaam bij hepatitis
 • bestrijdt leukemie

Effect op psyche:

 • vermindert mentale verzwakking

Overige werking:

 • Water extract van Jacaranda mimosifolia vertoont een hogere antimicrobiële werking tegen Bacillus Cereus en Escherichia Coli dan gentamicinesulfaat. Het extract werkt ook tegen Staphylococcus Aureus.
 • De vluchtige olie verkregen uit jacaranda bladeren en schors is effectief gebleken bij de behandeling van buboes (zwelling in de lymfeklieren in de lies of onderarm gekenmerkt door blaren). Buboes worden mede veroorzaakt door geslachtsziekten

Enkele toepassingen

 • vermengd met een basisolie kan het heel goed dienen als deodorant voor mannen
 • is een heerlijke aftershave

Mengt goed met: cipres, ceder, ood (of agarhout) sandelhout, wierook

Disclaimer
Bij het verstrekken van de informatie beroepen wij ons op het ons toekomende recht van vrijheid op meningsuiting, zoals dat ondermeer wordt gewaarborgd in artikel 10 lid 1 van het Europees Verdrag ter bescherming van de Rechten van de Mens en de fundamentele vrijheden.
De informatie over de werking van de etherische oliën is afkomstig uit de dikwijls duizend jaar oude toepassingen in de aromatherapie, de publicaties van therapeuten, homeopathische artsen, wetenschappelijke onderzoeken en tips van gebruikers.
We doen echter geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie. Alle informatie is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. De inhoud van deze website mag niet dienen voor het stellen van een eigen diagnose, enkel als opsomming van de verzamelde informatie in de literatuur. De informatie dient zeker niet te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg bij klachten daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts. Het gebruikt van etherische oliën is op eigen risico.